Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

ΑΘΗΝΑ: «ΚΡΙΣΕΙΣ επιΚΡΙΣΕΩΝ» Βιβλιοπαρουσίαση του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου στην Αθήνα.3 κριτικές,3 οπτικές, ένας στόχος (20 φωτο)

Τις «Κρίσεις επιΚρίσεων», το νέο του βιβλίο, παρουσίασε στην Αθήνα, ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, το Σάββατο 16 Μαΐου, στο χώρο των εκδηλώσεων του οίκου ΟΣΤΡΙΑ.
Μιλώντας για το βιβλίο
τόσο για το έργο «Υπό σκιήι» όσο και  για το «Ήταν λέει στο σπίτι του πρωθυπουργού» που περιλαμβάνονται στην έκδοση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής υπογράμμισε ότι: «είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο συγγραφέας,  μεταφέρει τόσο εύστοχα τη σημερινή κατάσταση, την κρίση, τις κρίσεις, τις αγωνίες, όλα όσα βιώνουμε καθώς και τον διακαή πόθο του ανθρώπου να αντισταθεί και να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο, στα έργα του βιβλίου. Τα λέει όλα και νοιώθεις ότι όλα σε αφορούν, χρησιμοποιώντας  αξιώματα και αποφθέγματα που δίνουν «φιλοσοφική» διάσταση στους διαλόγους  με ξεχωριστή μαεστρία, τέχνη  και θεατρικό τρόπο. Ζεις κάθε σκηνή σαν πρωταγωνιστής εσύ ο ίδιος. Το κείμενο  πυκνογραμμένο και τα μηνύματα καταιγιστικά. Είναι πολύ δυνατό έργο, πραγματικά με εξέπληξε…».
Η γνωστή ψυχολόγος  και τηλεπαρουσιάστρια Γεωργία Σιδέρη  από τη δική της οπτική γωνία, ανέλυσε την «κρυμμένη»  επιστημονική χροιά των κειμένων του συγγραφέα «δίκην ψυχαναλυτή», για ένα βιβλίο, που με 3 ιστορίες, μιλάει για το σήμερα και  τη δοκιμασία της ζωής στα χρόνια της κρίσης καταλήγοντας στο  βασικό χαρακτηριστικό του έργου που  είναι: « η  προφητική του ιδιότητα, αφού έχει γραφτεί το 2013 και είναι σα να διαβάζουμε τις σημερινές εξελίξεις τώρα, την ώρα αυτή που μιλάμε και παράλληλα τολμά να κάνει και προβλέψεις για όσα έρχονται. Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος ατενίζοντας το μέλλον, απογυμνώνει την πραγματικότητα, όπως μας την παρουσιάζουν, με στόχο να μας αποπροσανατολίσουν, διαδικασία την οποία εφαρμόζει μέσω των ηρώων του και ο συγγραφέας με ''αυτόν'', “αυτήν” και ''εκείνον''. Κεντρικό μήνυμα για τον συγγραφέα, μετά τη διαπίστωση ότι ο κόσμος αλλάζει αλλά μπορεί να χρειασθούν αιώνες: «αλλάζουμε εμείς για να αλλάξει και το μέλλον!!»
Η συγγραφέας, ποιήτρια και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου ΟΣΤΡΙΑ κ. Αγγελική Ραυτοπούλου, εστίασε στα «επαναστατικά» μηνύματα που εκπέμπει το βιβλίο: «Η κρίση είναι μέσα μας, είναι μέσα στα σπίτια μας, είναι στις ίδιες μας τις σχέσεις. Ποιός θα πολεμήσει άραγε; Πώς θα πολεμήσει άραγε; Στο φως ή υπό σκιάν; Πώς θα μπορούσε ο κόσμος να γίνει δικαιότερος; « Κράτα γερά… κρατήσου…»  λέει ο συγγραφέας, από πού και γιατί, απαντά ο αναγνώστης. Αυτά και πολλά άλλα θα σας προβληματίσουν στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου. Θα κρατήσω την φράση του  Μπικηρόπουλου : «η επανάσταση σε χρειάζεται», το λέει ο ήρωας πριν πέσει η αυλαία. Είναι το τέλος του βιβλίου και η αρχή όλων… Ποιός μπορεί να μιλά για επ-ανα-σταση και τί σημαίνει αυτό;».
Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος μίλησε για την «πολυτέλεια» της τέχνης, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Στην εποχή μας που προτεραιότητα είναι να καταφέρουμε να ζήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες  και τις  προτεραιότητες της ζωής μας, να έχουμε δουλειά και φαγητό, η τέχνη φαντάζει πολυτέλεια και ίσως περιττή. Αυτό το «περιττό» που προστίθεται στο αναγκαίο, είναι η τέχνη.  Όμως εμείς, όπως είπε ο μέγιστος Κάρολος Κουν, «την τέχνη θα την πλησιάζουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημά μας».
Χωρίς  κοινωνική συμμετοχή, χωρίς αυτές τις συναντήσεις, τη συζήτηση, την επαφή, το διάλογο,  κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητά μας. Γι αυτό επιμένουμε, έχοντας το βιβλίο σαν  όπλο στα χέρια μας...Είναι μια μορφή αντίστασης».
Foto: Βασίλης Κουτρουμάνος


Από αριστερα: Ο συγγραφέας, η Γεωργία Σιδέρη, ο Πέτρος Κουμπλής και η δημοσιογράφος Σοφία Κωνσταντινίδου

Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος με τον εκδότη του οίκου ΟΣΤΡΙΑ Γιάννη Κοτσαφόπουλο
ΟΙ λογοτέχνες Γεωργία Παπαμιχαήλ, η Αγγελική Ραυτοπούλου και ο Δημήτρης Σταυρακάκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ
Σύντομο βιογραφικό
 O Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
 γεννήθηκε το 1965 στο Villigen της Γερμανίας. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί από 16 χρονών στον τύπο της Κατερίνης  με σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες και παρεμβάσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Πιερίας.
Ιδρυτής και εκδότης των περιοδικών WEEK και   MUST- 4 Εποχές τη δεκαετία του ΄90 ως το 2005 .
Διετέλεσε διευθυντής ειδήσεων σε τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων και εκπομπών. Συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές   εφημερίδες, υπήρξε  ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ,  κειμενογράφος διαφημίσεων και λογογράφος . Εργάσθηκε ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, σε Νομάρχες και Πολιτικά Γραφεία.

 Υπήρξε υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακής υποστήριξης σε υποψήφιους που εκλέχθηκαν,  συμμετείχε και συμμετέχει σε ομάδες επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού.

Ενεργό μέλος πολλών Συλλόγων με πολυποίκιλη δράση.
Μέλος της «Ελληνικής Εταιρίας Δημοσίων Σχέσεων».
Διετέλεσε «Συντονιστής» της Ομάδας Επικοινωνίας και ΜΜΕ του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», τη διετία 2006 και 2007.
Από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2008, διετέλεσε, Υπεύθυνος  Τύπου και Επικοινωνίας  Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Αθήνα.
Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2007 ως τις εκλογές τις 16-9-2007, διετέλεσε  Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου   Υφυπουργού στο Υπουργείο Υγείας.
Μετά τις εκλογές επανατοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου, ως τον Ιανουάριο του 2008, οπότε και παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Κατερίνη.

 Κάτοχος του   Μεταπτυχιακού τίτλου M.Sc  «Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας»  της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 2008-2010 (Ε.Σ.Δ.Υ.  μέλος των:  WHO, ASPHER, EAPHSS, EHMA, FICOSSER).

Μελέτες και εργασίες  του έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων.
To 2007 παρακολούθησε το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της ΣΤΟΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ.
Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ΕΠΑ.Σ  της Κατερίνης.
Τιμήθηκε  από το Δήμο Κατερίνης στις 22-7-2006 « για την προσφορά με το  έργο του στη πνευματική ζωή της Κατερίνης και στα Ελληνικά Γράμματα».
Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ.
Μέλος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.
  
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του:
·        «Κάτι στιγμές» (1992), Eκδόσεις ΠΕΡΙ
·        «Ο κήπος με τα ρόμπολα» (2003).
·        Εικονογράφησε μέρος του βιβλίου  «Η  Ελλάδα με χρώμα ,ήχο, εικόνα και λόγο» (2002) των εκδόσεων «Εκδοτική Όλυμπος -Γ.Ράπτης»).
·        «Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας –Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων» (Eκδόσεις Παπαζήση, Πρόλογος του Άρη Σπηλιωτόπουλου)
·        Η Βαλίτσα, Eκδόσεις Σαββίδη 2008 (μετάφραση  στα Αγγλικά, Κρυσταλλία Παπαδοπούλου,   One-act play : “The suitcase”).
·        Εγώ; Εσύ… Θέατρο, 2011.
·        «Αλκυονίδες Νύχτες»,  Τα  Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011
·        «Οδυσσέα, μη γυρίσεις στην Ιθάκη». Τα  Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011. 2011.
·        «Οι έρωτες της Ενδορφίνης», στην ελληνοιταλική δίγλωσση έκδοση TRA LUDICHE EVOLUZIONI INTERIORI SI CERCA L'AMORE/ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ, ΑΝΑΖΗΤΑΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ/ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ORNELLA CAPPUCCINI, GIOVANNI CAMPISI[ΠΟΙΗΣΗ] EDIZIONI UNIVERSUM, ITALIA 2014.
Μετάφραση στην Ιταλική γλώσσα των ποιημάτων του Θε
oχάρη Μπικηρόπουλου: Χαϊδεμενοπούλου Γεωργία/(επιμέλεια στην ελληνική: Αναστασίας Μπουρδούνη)
·        Κρίσεις επιΚρίσεων, Φεβ 2015, εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ
·        Ο μαύρος γάτος, μονόπρακτο Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ(συλλογικός τόμος)

Υπό έκδοση:
·        Mobbing, η κρυμμένη βία,  (Πρόλογος: Γεωργία Σιδέρη). Μελέτη για την ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.
·        Αλκοόλ –Αλκοολισμός. Χρήση και κατάχρηση. Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών στη Μακεδονία.
·        Ορφέας και Λειβηθρίδες –Xaiκού
·        Φλεγόμενες φρυκτωρίες.
                                            Θεατρικά έργα
Στα όρια του πόθου και του φόβου
Πλήρης ημερών
Φώτης Γιαγκούλας, ο  βασιλιάς των ορέων
Καφέ «Eλ Φισάουι»: η συνάντηση.

·        Συμμετείχε  στα «Αικατερίνεια 2008» (1-11-2008) με έκθεση σκίτσων περιόδου 1981-2008.
·        Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Ναβροζίδη.
·        Κείμενά του συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Αντώνης Κάλφας: λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία 1918-2010» Κατερίνη 2011, του Πολιτιστικού  Οργανισμού Δήμου Κατερίνης.
Διαχειρίζεται το  ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ Blognews (Bikiropoulos.blogspot.com) με θέματα πολιτισμού και επικαιρότητας.