Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...ΦΩΤΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ, τη χρήση, την κατάχρηση και την «κουλτούρα» των νέων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Σύλλογο Λιτοχωριτών χθες, Παρασκευή, 8.30 μμ, 13 Μαΐου 2016.
Η διάλεξη είχε
θέμα: «ΑΛΚΟΟΛ-ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, χρήση και κατάχρηση: η παράλληλη ιστορία του ανθρώπου και του αλκοόλ από την αρχαιότητα ως σήμερα» και έγινε από τον λογοτέχνη, εκπαιδευτικό του Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, Θεοχάρη Μπικηρόπουλο, (δημότη «Δίου-Ολύμπου»).
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αλκοολισμός θα είναι το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Το αλκοόλ ακολουθεί «ιστορικά» μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τις πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σήμερα, τις τάσεις και τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Η συνεχόμενη αυξητική πορεία του δείκτη κατανάλωσης αλκοόλ, επιβεβαιώνει ότι αυτή η «παράλληλη» πορεία θα συνεχισθεί.
Η ομιλία που έγινε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του 10ου βιβλίου του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου «Αλκοοόλ – Αλκοολισμός, χρήση και κατάχρηση», (εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ) εστίασε στην παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης και την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ. Σημαντικές ήταν επίσης οι αναφορές σε έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ από τη «λελογισμένη χρήση», στο φαινόμενο του αλκοολισμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τη σχέση ανεργίας - αλκοόλ, όπως επίσης και στις πρόσφατες ανακοινώσεις και τα μέτρα σχετικά με το αλκοόλ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Κάκκαλος και προλόγισε η Γραμματέας του Συλλόγου, οικονομολόγος, κ. Ελένη Καναβούρα.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Κάκκαλος Θεόδωρος
Η Γραμματέας, Καναβούρα Ελένη