Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

 ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ - Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Η απόφαση του Eurogroup δίνει μια προοπτική για ανάπτυξη στη χώρα και δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος
για να υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία»


«Αποσπάσαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία δεδομένων των συνθηκών. Με ρεαλιστικούς όρους και με σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που τέθηκε στο τραπέζι στις 22 Μαΐου.

Η απόφαση του Eurogroup δίνει μια προοπτική για ανάπτυξη στη χώρα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στο τραπέζι παράλογες αξιώσεις, οι οποίες απετράπησαν και κατά συνέπεια η καθυστέρηση που υπήρξε δικαιώνει την κυβέρνηση όσον αφορά το αποτέλεσμα. Δεν υιοθετήσαμε τη λογική της αντιπολίτευσης για «τόσα μέτρα και άλλα μέτρα». Βλέπω μια έκδηλη αμηχανία της Ν.Δ. για το αφήγημά της και την καταστροφολογία της που δεν της βγαίνει.

Έχουμε μια σαφή δέσμευση ότι με τη λήξη του προγράμματος θα υλοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, ενώ ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετέχει είχε θέσει δυο ζητήματα, το δημοσιονομικό με μέτρα που θα τύχουν εφαρμογής από το 2019 και μετά και το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Την ίδια περίοδο αναμένουμε να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαμορφώνεται πλέον ένα κλίμα σταθερότητας και μια σαφήνεια στους όρους για τους επενδυτές και δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος για να υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία.

Όσον αφορά τα πλεονάσματα, να θυμίσω ότι ο κ. Σόιμπλε που με τις τωρινές δηλώσεις του έχει φθάσει στο σημείο να παραποιεί την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, μέχρι πρότινος επέμενε για υψηλά πλεονάσματα για 10 χρόνια. Τελικά δεν είναι για 10 χρόνια, αλλά μέχρι το 2022.

Είναι γνωστό ότι από το 2010 η χώρα μας ζούσε σε ασφυξία και με την ευθύνη όσων τώρα μας επικρίνουν. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πετύχαμε να υιοθετηθεί η ρήτρα ανάπτυξης με την οποία θα μπορούμε να αποπληρώνουμε με πιο λογικούς όρους το χρέος και να πάρει μια γερή ανάσα η ελληνική οικονομία και πλέον μπαίνουν γερά θεμέλια ώστε να οδηγηθούμε σε αναπτυξιακή πορεία.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον, από τη στιγμή που αναγνωρίζεται πλέον ότι η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της και μπορεί να προχωρήσει σε έναν αναπτυξιακό διάδρομο, είναι να σηκώσουμε τα μανίκια  και να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε σε τάξη το κράτος, να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Δεν έφυγε ο κ. Καμμένος από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τις αρχές και αξίες που είχε».